Как да избираме съдове за готвене

Когато се опитваме да живеем здравословно, първото нещо, което променяме е начина си на хранене и на проготвяне на храната вкъщи. Как да си купуваме качествени и безвредни съдове за готвене – е въпрос, който вълнува не само домакините, а и всеки отговорен към здравето си човек.

Екипът не ще даде отговор на няколко от най-често срещаните въпроси при избора на качествени и практични съдове за готвене:

Съдове от какъв материал да търся?

През последните няколко години най-голям бум бележат съдовете за готвене с тефлоново покритие. Предимствата им се състоят главно в лесното им почистване и непозволяването на храната да залепне по тях. Те обаче не са най-здравословните, тъй като при нагряване над 220 градуса започват да отделят токсични вещества. Полезно е да знаем, че при готвене със съдове с тефлоново покритие трябва да използваме дървена или силиконова лъжица, за да не нараним покритието им, което също би довело до попадането на вредни вещества в храната, която приготвяме.

Нещо, което трудно може да се случи, ако използваме навлезлите наскоро съдове с керамично или каменно покритие. Те не са чувствителни на надраскване и при тях няма риск от отделяне на токсични вещества при загряване.

В това отношение чугунените съдове се смятат за златен стандарт в кухнята. Единственият им недостатък е малко по-трудната поддръжка, но при правилни грижи тези съдове са вечни.

Други „старомодни“, но всъщност изключително добри съдове за готвене, са емайлираните. Класическото огнеопорно стъкло е изключително подходящо за готвене. За съжаление обаче такива съдове лесно се пукат при подлагане на големи температурни амплитуди.

От къде да закупя качествени съдове за готвене?

Съветът ни е да купувате съдове с етикети от надеждни магазини и да не се подвеждате по необянимо евтини стоки, които не отговарят на всички изисквания за безопасност. В онлайн магазина Neostyle.bg можете да откриете голямо разнообразие от качествени домакински съдове за готвене от йенско стъкло, тенджери под налягане, тигани и тави за печене, както и много други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *