Какво трябва да знаем, за да почнем работа в гейм студио като „Геймлофт София“

Едно от предимствата на гейм индустрията е, че професионалната кариера може да бъде много различно и разнообразно преживяване. Причината е, че в рамките на разработване на една игра е необходим широк и пъстър спектър от специалисти и компетенции. От софтуерни експерти, през графични програмисти, до художници, дизайнери и дори икономисти и бизнес анализатори.

Това голямо разнообразие прави необходимите качества, знания и умения да варират значително между различните позиции. Което си има и друго предимство, че човек може да започне в една сфера и после да се опита или да продължи реализацията си в друга. При това в рамките на една компания. Един от интересните примери в България е „Геймлофт София“, която е част от френската група Gameloft. Местното студио разполага с над 220 специалисти в най-различни области, като гейм продуценти, дизайнери, художници, графични програмисти и дори експерти по маркетинг и гейм икономика.
Общите елементи

Въпреки плеядата от специалности има няколко общи елемента, които са ключови при реализацията ви в гейм индустрията. Може би най-важното качество е креативността. Тя се изисква при повечето позиции и проекти, независимо от техните спецификации. В много случаи вие трябва да създадете изцяло нови виртуални светове и да търсите вдъхновение от най-разнообразни места. Дори на програмистите им се налага да бъдат креативни, когато решават различни казуси свързани с гейм заглавията.

Вторият елемент, който е важен, е да обичате игрите. Просто е доста по-лесно да сте геймър по душа, което ще ви носи доста по-голямо удовлетворение, докато работите.

Третият елемент е да започнете да разучавате как работи самата гейм индустрия. Какво представлява, какви са основните тенденции, водещи компании, заглавия, бизнес модели. Секторът е много динамичен не само от техническа и креативна гледна точка, но и от това как може една компания да печели пари от игрите, които създава. Дори и да не сте на позиция, която изисква подобни знания (например художник), ще може да си обясните много от решенията, които мениджмънтът взима.

Последният е малко тривиален – работа в екип. Разработването на една игра изисква много добра координация между напълно различни типове специалисти, което ще спести много усилия на всички, ако могат да работят заедно като колектив.

Код и дизайн

Значителна част от потенциалната работа във видеоигрите се състои в програмиране. Затова софтуерните експерти са едни от най-търсените в гейм индустрията. Примерно, в „Геймлофт София“ основните специалисти са профилирани в езици като С++, Action Script и Python. Намирането на курсове, било то онлайн или в някоя от частните академии по тях е сравнително лесна задача. Добре е да имате добри познания в тези езици и няколко макар и малки лични проекта зад гърба си, за да може по-бързо да се интегрирате в екипите по разработка.

Познанията в някоя програма за 3D обработка и визуализация също е допълнително предимство, ако търсите реализацията в гейм индустрията.

Други търсени експерти са художниците и дизайнерите. Изискванията тук са да можете да рисувате или традиционни двуизмерни картини, или да можете да правите триизмерни модели. Всичко трябва да бъде дигитално, така че за първите са препоръчителни познанията в Adobe Illustrator, а за вторите – 3DS Max Studio.
Източници на (само)познание
Ако тепърва ще започвате университет, имате различни опции за придобиването на доста от ключовите знания в различните позиции свързани с гейм разработка. Националната художествена академия (НХА) и Нов български университет (НБУ) разполагат със специалности посветени на видеоигрите. При НХА можете да запишете магистратура в специалността “Дизайн на компютърни игри”, а при НБУ, заради модула “Технологии за компютърни игри” в бакалавърската програма по Информационни технологии. Факултетът по математика и информатика към Софийския университет “Св. Климент Охридски” е класика сред IT специалистите, както и програмистките и IT програми на Техническия университет.
Можете да заложите и на курсове в софтуерните академии като Телерик или в СофтУни. Сравнително нова опция е специализираната ARC Academy, която е насочена именно към развитието на редица умения и познания в областта на гейм индустрията. Сред лекторите има водещи български експерти от основните студиа в страната, сред които и такива от „Геймлофт София“.
Самоподготовката, взета самостоятелно или в комбинация с някоя от горните възможности е много полезно оръжие. Глобалната мрежа разполага с многобройни ресурси по темата, като можете да намерите, както безплатни, така и платени специализирани курсове или инструкции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *