Какво не трябва да правим при съхранение на обувките си

Понякога в забързаното ежедневие и купищата ангажименти, не обръщаме достатъчно внимание на доброто съхранение на обувките си и често се налага да ги изхвърлим доста по-рано от очакваното. За да предотвратим това, вижте няколко съвета какво не трябва да правим при съхранение на обувките си:

 

Никога не складирайте обувките си, докато все още има по тях влага

Избягвайте да ги оставяте даже на стойката за обувки, ако не за изцяло сухи. Ако съхранявате навлажнени обувки, е вероятно да се появи по тях мухъл и да придобият лоша миризма. Слагайте винаги обувките си на сухо място, което не е задушно и преди това се уверете, че наистина са изсъхнали.

 

Никога не слагайте кожените обувки в найлон.

Обувките, които са от кожена или велурена материята трябва да дишат, докато се съхраняват. Ако решите да ги увиете в найлон, резултатът ще е много неприятен. Обувки ще станат по-бледи и по тях може да се появи мухъл. Ето защо е най-добре да ги увиете в обикновена хартия или да ги сложите кутия от картон.

Така ще ги съхраните за значително по-дълго време и ще останат невредими.

Не съхранявайте обувките си с нафталин.

За предпочитане е да ги съхраните с кедър, защото нафталинът е доста по-отровен и би могъл да бъде значително опасен, ако имате малки деца или домашни животни. Също така, притежава много натрапчива и неприятна миризма, която не се премахва лесно. Ето защо заложете на кедрови топчета за обувки или стандартни кедрови трици. Те не застрашават здравето ви и гонят молците по естествен начин.

Недейте да слагате чифтовете си обувки един върху друг

Доста хора решават да направят това, за да спестят пространство, но реално никак не е практична идея, защото по този начин обувките стават безформени. Този метод не е толкова лош за ниските обувки, но не и за официалните обувки с високи токчета или дългите ботуши. Както и да ги наредите, ако са един чифт върху друг прекалено дълго, единственото, което ще се случи е да се съсипят всичките.

Полезни съвети:

Опитайте се да оглеждате своите обувки поне веднъж в годината за разни дефекти или за износване. Ако дефектите им са значително малки, бихте могли да ги занесете на обущар, да ги дарите на някого или да ги продадете.

Слагайте на кутиите за обувки някакво описание, за да ви е по-лесно да ги откриете след време

Винаги дръжте в шкафчето си за обувки вакса, няколко чифта едноцветни връзки и обувалка. Не се знае кога може да ви потрябват.

Източник: https://kapere.com/magazine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *