История на националните лотарии

natsionalna_lotariya_vodeshtiПрез последните години у нас набира популярност форматът Национална лотария и все повече хора в България участват в нея. Затова мнозина започнаха да се питат: какво знаем за Националната лотария, от къде е възникнала тя и как се е развивала през годините, за да достигне до днешния си вид?

Лотарията представлява форма на легализирани залагания, която включва възможност за спечелване на награди, често надвишаващи многократно вложените от участника пари. През годините лотариите са въвеждани както от частни компании, така и от държавни институции, а много владетели са ги използвали за да подобрят състоянието на националните си бюджет.

Първият доказан пример за лотария в историята е осъществен в Китай, при династията Хан, между 205 и 187 година преди новата ера. Тогава тя е използвана за финансиране на някои значими държавни проекти, сред които е било дори и изграждането на Великата китайска стена.

В Омировата Илиада също има пример за използване на своеобразна лотария, чрез която героите взимат решение кой ще се бие с троянеца Хектор. Първият известен предшественик на Национална лотария  в Европа е проведен по време на Римската Империя и е бил с цел забавление. През Средновековието също има свидетелства за провеждането на ранни форми на лотарийни залагания – през 15 век.

Модерната държавна лотария в съвременния й вид възниква във Франция в периода 1539 – 1789 година. Тя е привнесена от френските крале по време на военните им кампании в Италия и бързо се налага като инструмент за подпомагане на държавните финанси. През 1539 година се провежда т.нар. Loterie Royale (Кралска лотария). Няколко десетилетия по-късно възниква английската лотария, подкрепена от кралица Елизабет Първа. При нея обаче общият размер на наградите е бил равен на този на дадените от участниците пари. В САЩ лотариите навлизат още през колониалния период и също са подкрепени от британската корона.

Първата лотария в България се осъществява през 1898 г., с подкрепата на княз Фердинанд и с държавни гаранции. Държавната лотария на България от своя страна е основана през 1935 г. със специална Наредба закон за Българската държавна лотария, а първият й тираж е изтеглен година по-късно в столичния Военен клуб. След прекъсването през Втората световна война лотарията е възстановена 1958 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *