Инициатива за свободни книги събира средства

1Инициатива за свободни книги е създадена от група приятели, които решават да събират средства, с които да откупуват правата на важни книги, да финансират предвод и редакция на тези заглавия на български език и след това да ги разпространяват безплатно като електронни книги.

Във фокуса на инициативата са книги, които разказват за история, обществени нагласи, икономика, политика и социални настроения в контекста на случващото се през последните десетилетия. Заглавия, които хвърлят светлина върху ежедневието ни на европейци, които биха провокирали допълнителен интерес към процесите в мултикултурна и многонационална, но споделена Европа.

“Това обикновено няма да са заглавия, които биха съблазнили издателствата с потенциала си за комерсиален успех, но ще бъдат заглавия с друга стойност – образователна и ограмотяваща – надяваме се, че като ги предложим на български език и без финансова бариера пред притежанието им, ще провокираме повече читатели да посегнат към тях”, споделят авторите на инициативата. Екипът вече работи по превода на първата книга, която се нарича “What’s Up with Catalonia?” и той е наполовина готов.

Всички желаещи да подкрепят инициативата могат да го направят на нейния уеб сайт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *