Избраха Меглена Кунева за нов министър на образованието

Меглена_КуневаСъс 106 гласа “за”, 66 “против” и 31 “възъдржал се” депутатите избраха вицепремиера Меглена Кунева за нов министър на образованието и науката. В парламента подкрепата й беше под въпрос, след като номинацията й скара реформаторите, а по-късно срещна съпротивата и на част от останалите партньори на ГЕРБ в управлението.

Меглена Щилиянова Кунева е български юрист и политик, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката на Република България.

Тя е министър по европейските въпроси в две поредни правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев (2002 – 2006) и европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо (2007 – 2010). Първоначално близка до партията Национално движение „Симеон Втори“ (НДСВ), през 2012 г. тя оглавява новосъздадената партия Движение „България на гражданите“ (ДБГ), която влиза в Народното събрание на изборите от 5 октомври 2014 г. като част от Реформаторския блок.

Още по темата:

Зам.-министър Ваня Кастрева напуска МОН

Меглена Кунева ще представи план за образованието пред Бойко Борисов

Меглена Кунева е предложена за нов министър на образованието

Премиерът поиска оставката на образователния министър

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *