Защо е важно за учителя как е обзаведена училищната стая?

Заглавието на статията акцентира върху това, защо е важно за учителя как е обзаведена ученическата стая, тъй като едва ли има спор, че за ученика обстановката в училище е от огромно значение във всяко едно отношение.

Е, колкото е важен интериорът за учениците, толкова и за учителите. Неправилно е да се подценява комфортът на преподавателите. Защото те режисират целия учебен процес.

Знаете ли какво е проксемика?

Това е изследване на общуването от гледна точка на пространствено-териториално значение. Как пространството влияе на човека и общуването, възприятията, паметта, емоциите му. Основен елемент на проксемиката е личната територия, личното пространство. Но не на последно място, е от значение и разстоянието между общуващите.

Проксемиката е научна област, която доказва, че ефективността от общуването има пряка зависимост от разстоянието между общуващите, вида на масите – дали са кръгли или правоъгълни, разстоянието между мебелите, височината, широчината и обема на обзавеждането, включително и от материала, от който са направени.

Терминът „проксемика“ е въведен от културния антрополог Едуард Хол, който определя четири вида разстояние: интимно, лично, социално-консултативно и публично.

Как учителите могат да се възползват от научният труд на Едуард Хол?

Начинът, по който общуват учителят и учениците, е най-често на социално–консултативно разстояние. Тоест, това е разстоянието от катедрата на учителя до първите чинове на учениците. Общуването на такова разстояние дава възможност класа да се оформи като група, която притежава своя територия – ученическата стая.

В определени моменти учителят използва пространствена близост, за да установи по-близки отношения. Но зоната на най-ефективния контакт са първите 2-3 ученически чина.

Тук, обаче, изпъква фундаменталната важност на това, колко е голяма и как е обзаведена ученическата стая. И колко важен е правилният избор на ученическите мебели?

Когато се нарушава личното пространство на учениците, това предизвиква психологически дискомфорт. Резултатът е деформирано взаимодействие. Комуникацията между учител и ученик е в строга зависимост от личния периметър, който от своя страна е в зависимост от физическата среда, възрастта, културата, симпатии или антипатии между общуващите.

В личната свобода се включва като важна част личното пространство. За съжаление в българските училища личното пространство на учениците се нарушава, защото училищното обзавеждане принуждава учениците да навлизат дори в зоната на интимното разстояние със своите съученици, а често и със своите учители.

Едуард Хол разделя междуличностното пространство на 4 зони:

 • Интимно пространство за прегръдки, докосване, шептене
  • Близък периметър – по-малко от 15 cm
  • Далечен периметър – между 15 и 46 cm
 • Лично пространство за взаимодействия между приятели или членове на семейството
  • Близък периметър – между 46 и 76 cm
  • Далечен периметър – между 76 и 122 cm
 • Социално пространство за взаимодействия между познати
  • Близък периметър – между 1.2 и 2.1 m
  • Далечен периметър – между 2.1 и 3.7 m
 • Публично пространство за публични речи
  • Близък периметър – между 3.7 и 7.6 m
  • Далечен периметър – повече от 7.6 m

Доста често учениците са принудени да стоят под 15 см. по-близо един до друг, поради неправилно обзавеждане на училищната стая.

От съществено значение е и близостта между учител – ученик. Ако учителят застане в непосредствена близост до ученик по време на самостоятелна работа, това може да блокира ученика и да не изпълни поставените задачи, не защото не може.

Същото въздействие и резултат има и когато учителят се доближава до ученика, когото изпитва и го фиксира с поглед. Личното пространство на ученика е нарушено и това води до стрес.

Какво иска учителят?

Тази информация е важна не само за тези от вас, които са учители, но и за всички родители, защото ще насочи вниманието ви от какво да се позаинтересувате и какво да попитате детето си.

Съвестният и ефективен учител ще иска децата да се чувстват добре в негово присъствие. Това означава, че той си дава сметка, че не трябва да нарушава личното пространство на учениците и спазва нормална физическа дистанция. Често от нехайство или с цел демонстриране на власт, учителите нарушават личното пространство на учениците. Тогава неминуемо се пораждат недоразумения или трайни смущения в отношенията и взаимодействието между ученик-учител. Ето защо е добре родителите да се интересуват от училищното обзавеждане, големината на стаята, мебелите, вида на училищните чинове и дори самият ученически стол. В не малко от случаите, когато системно се нарушава личното пространство на учениците, независимо дали между съученици или между учител–ученик, причината е неправилното, претрупано обзавеждане на училищната стая.

За радост, вече има доста фирми, които произвеждат училищно обзавеждане по поръчка и учителите, родителите, училищното ръководство, трябва да се възползват от това и да адаптират по съвременен начин обзавеждането в класната стая.

Невербалната комуникация в училище е от основна важност за висока ефективност на учебният процес. Най-лесно е да се обвиняват учители, родители или ученици за възникнали проблеми. Но по-важно е да се анализира правилно и по-мащабно, в каква среда децата учат. Интериорът е важен не само като пространство и мебели, а дори като цветове на стените, училищните чинове, учебната дъска.

Според проф. Толя Стоицова, често учениците си разделят чина наполовина с черта, учебник или друг начин. Това означава, че те не позволяват на съученика си да навлиза в личното им пространство. Попитайте вашето дете за тази и подобни подробности, за да разберете дали то се чувства комфортно в училищната стая. Ако има признаци на нарушено лично пространство, то непременно потърсете решение, заедно с учителите и ръководството на училището, да се преобзаведе училищната стая. Вече се изработват и едноместни ученически чинове или такива с нетрадиционна форма, която предразполага разместване на класната стая според нуждите на учебния процес.

Ето няколко снимки на раздвижени училищни стаи и училищни мебели, които са произведени от фирма „Мега М“. Разнообразните цветове могат да се използват не само за провокирането на емоционален комфорт, но и за предопределяне на личното пространство.

Разнообразните цветове могат да се използват не само за провокирането на емоционален комфорт, но и за предопределяне на личното пространство. Защото когато териториалната защита на детето е нарушена или отслабена, неговата увереност намалява. Особено за по-малките класове.

Вижте как е обзаведено едно училите в Калифорния, едноместни ученически чинове, които могат да се подреждат по разнообразен начин – самостоятелно, по двойки и по тройки… в зависимост от различните обстоятелства. Едно практично решение на училищното настоятелство.

Ето и една снимка от обзаведена класна стая в ПМГ гр.Гоце Делчев. Съвременно, удобно и с възможност да групови и индивидуални занимания, според вида на учебния материал. А масата в средата може да бъде и постигната от съединяването на едноместни чинове, за да може да се разместват и като самостоятелни при различни учебни задачи.

А ето и снимка от финландско училище. Въпреки многото деца, те са обзавели с едноместни ученически чинове, което все пак дава усещането за лично пространство.

Независимо дали сте учител или родител, задайте си въпроса: Как бихте подредили чиновете (масите) в класната стая? Попитайте и учениците. Личното пространство не трябва да се допуска да бъде нарушавано, независимо по какви причини. Както на учениците, така и на учителите нарушаването на личното пространство води до ниска ефективност и различни по естество проблеми, за които не осъзнаваме, че първоизточникът е неправилно обзаведената училищна стая.

мебели по поръчка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *