Енчо Мишинев и Антон Шиков с награда “Джон Атанасов” 2017

На официална церемония в Гербова зала на Президентството на Република България, Енчо Мишинев, част от CodeIT екипа на Мусала Софт, и Антон Шиков, преподавател в школа по информатика „Шикови“ и ръководител на българския национален отбор по информатика бяха наградени с грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, за постигнати най-високи резултати в международни ученически олимпиади по информатика и информационни технологии. Наградата бе връчена от президента Румен Радев.

Бивш възпитаник на МГ „Атанас Радев”, гр. Ямбол и настоящ студент в университета Кеймбридж, Енчо Мишинев бе отличен заслужено с грамота „Джон Атанасов“ след като през 2017 година зае седмо място в класацията на стоте най-добри млади програмисти в света. Успехите му, сред които три сребърни и два златни медала от международни първенства, допринасят за това България да е на шесто място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика.

Наградата на Президента на Република България „Джон Атанасов“, учредена на името на създателя на първия електронен компютър – известния учен от български произход Джон Атанасов, се връчва от 2003 г. в подкрепа на личните постижения на младите български изследователи, ученици, студенти и преподаватели работещи в сферите на информатиката и информационните технологии. Носителите на отличията „Джон Атанасов“ се избират от специална комисия, включваща водещи изследователи и практици в областта на информационните и комуникационни технологии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *