Езиково кафе в чест на славянската писменост и култура

Майското издание на JCI Language Cafе в София ще се проведе в столичен клуб два дни преди официалното честване на Деня на славянската писменост и култура. Разговаряйки на многобройни езици, на почетно място сред  които този път ще бъдат славянските, участниците ще имат възможността да припомнят или подобрят езиковите си умения в неформална среда. Организатори на ежемесечното събитие са Международната младежка камара – София (JCI Sofia), чийто призив е “Ела, срещни нови готини хора и се забавлявай, общувайки на чужди езици!”

“Ако владеете някой от многобройните славянски езици – руски, полски, чешки, словашки, сръбски, хърватски, разбира се български, или друг, можете да се присъедините към майското издание на събитието, посветено на славянското културно наследство. Нека проверим заедно дали е вярно това, което казват – че ако говориш един славянски език, разбираш всички  славянски езици!” предизвикват гостите си организаторите от JCI София.

За кого още е подходящо събитието?

Събитието е подходящо за всеки, който иска да обнови, припомни и подобри езиковите си умения, независимо от нивото на познанията му, като има начинаещи и напреднали, чужденци и полиглоти. Майското издание е посветено на славянските езици, но  организаторите отново очакват да има засилен интерес към английския език и традиционно следващите немски, испански, италиански и френски. „Всяко изминало досега издание ни е изненадвало с присъствието на хора, малко или много умеещи да разговарят на “по-редките” езици като нидерландски, хърватски, македонски, гръцки, турски, арабски, японски, китайски, и дори иврит“, споделя организаторът на събитието Нина Памукчиева.

Какво трябва да знаят участниците

С пристигането си всеки ще получи стикер със знамето на държавата, чийто език желае да практикува. С коктейл в ръка и в компанията на нови познати, разговорите и игрите за „разчупване на леда“ винаги се превръщат в най-неусетния начин за подобряване на езиковите умения, разказват още организаторите.

JCI Language Cafе се провежда ежемесечно за четвърта поредна година в София и до този момент в него са взели участие над 3 000 души на възраст между 17 и 55 години. Освен в София, събитието се провежда и в други градове в България, в които организацията JCI има представителство – Варна, Пловдив, Плевен и Свищов, а от миналата година езикови кафета има и в Ница, Франция, където организацията им е поета от едно от местните представителства на организацията.

            JCI Language Cafе Sofia – Slavic Edition очаква своите посетители на 22.05.2018 г. (вторник) от 19:30 часа в Culture Beat Club (София, пл. „България“ 1 – НДК). Присъствието е безплатно и не е обвързано с предварителна регистрация. Повече информация можете да намерите във Facebook страницата на събитието JCI Language Cafе Sofia.

 

* * *

Международна младежка камара – София (Junior Chamber International Sofia – JCI Sofia) е локалната секция в гр. София на международната неправителствена организация Junior Chamber International (JCI), която обединява над 200 000 активни млади граждани от целия свят. Изградена изцяло от доброволци на възраст между 18 и 40 години, организацията е едно от най-големите обединения на младежи, които развиват различни проекти на локално, национално и международно ниво.

Мисията на JCI е да предоставя възможности за развитие на младите хора, чрез което те да могат да създават положителна промяна в обществото.

Визията на организацията е да бъде водещата организация, която свързва всички сектори от обществото, създавайки положително устойчиво въздействие.

През 2018 г. в София организацията развива образователни, бизнес, нетуъркинг и международни проекти.

Повече информация за JCI Sofia ще намерите на http://sofia.jci.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *