Десетокласниците ще минават през изпит по компютърни науки

ucheniciВсички настоящи десетокласници ще трябва да се явят на изпит по компютърни науки през лятото, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Тестовете са част от националното външно оценяване за дигитални компетентности.

По време на изпита, компютърът ще генерира индивидуален тест за всеки ученик. В него ще има задачи със затворен отговор и такива, които проверяват практическите умения. Резултатите от затворените въпроси ще стават ясни веднага, а справянето с останалите ще се определя от преподавателите.

Препитването ще e с обща продължителност от 90 минути. Максималният брой точки, който може да бъде постигнат, е 60.

Външното оценяване няма да се проведе на една дата, а в рамките на пет дни между 12 и 16 юни. Учениците, които се представят най-добре, ще получат сертификат за високи компютърни умения.

Миналата година бяха проведени пробни такива изпити. Тогава бяха проверени общо 19 536 десетокласници от цялата страна.

От ресорното ведомство отчитат, че най-високи резултати са постигнати при задачите за електронни комуникации, решаване на проблеми, свързани с компютърни конфигурации и връзка с интернет, както и с безопасност – антивирусна защита и правилна работа с компютърни системи. Младежите са се затруднили основно при търсенето и измерването на информация, при създаването на съдържание в  електронни таблици и при  споделена работа в мрежова среда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *