В България може да се учи в университет от топ 100 в света

0001Най-авторитетната международна класация на висшите училища – QS World University Rankings – публикува резултатите от своето проучване за 2014 година. Прави впечатление, че тази година британските университети са окупирали 4 от местата в топ 5, измествайки неизменния лидер през последните години – Харвард.

Единственият университет, предлагащ бакалавърски и магистърски програми в България, който попада в топ 100 на престижната класация е Университетът в Шефилд. У нас, британското висше училище води бакалавърски програми по Счетоводство и финанси, Мениджмънт и Маркетинг и магистратури по Банково дело и финанси, Дигитален маркетинг и социални медии, Маркетинг, реклама и връзки с обществеността и Бизнес мениджмънт, технологии и иновации.

Студентите на Международния факултет на Шефилдския университет – както в Солун, така и в София – получават идентични дипломи със своите колеги, които се обучават във Великобритания. За последните 10 години Шефилдският университет е постигнал израстване от 74 позиции – от 143 до 69. Висшето училище се намира на 12-та позиция в Великобритания и на 24-та в Европа, което е най-доброто му класиране досега.

„Тазгодишната класация нa QS показва нарастващия престиж на британското висше образование в световен мащаб. Фактът, че това образование се предлага от Шефилдския университет на по-ниски цени, при това в София, може само да бъде от полза за българското общество като цяло.” – коментират от Представителния офис на Шефилдския университет в България.
CITY College, Международният факултет на Шефилдския университет e един от шестте факултета на университета и единственият, който работи извън Великобритания. Филиалът е базиран в Солун, Гърция, но от 2012 година предлага и програми в София. Обучението се провежда в кампуса на Висшето училище по застраховане и финанси, а студентите получават дипломи и от двата университета. Курсовете се водят единствено на английски език, само от преподаватели на британското висше училище.

QS World University Rankings вероятно е най-добре познатата и авторитетна, ежегодна класация на водещите университети в света. Започва да излиза през 2005 като съвместен проект на QS Intelligence Unit и борд от водещи академици. Често се използва като ориентир от кандидат-студентите при избор на висше училище в чужбина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *