Виктория Иванова, студент в МП “Иновации, предприемачество и финанси”: Фасилитаторите ни помагат да развиваме както логическото, така и креативното мислене

1 DSC_0607Виктория Иванова работи като Мениджър продажби в Travel Mind – компания, специализирана в B2B услугите в сферата на туризма. Преди това е работила за кратко ТВ7 и именно тогава си дава сметка, че страстта й наистина в туристическия сектор. Там трупа своя опит, заемайки различни длъжности. Преди това е учила Международни икономически отношения в МГИМО, гр. Москва, а бакалавърската си степен е завършила в УНСС – „Икономика на туризма“. В момента е студент в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси. Конкурсът „Стипендиантите на Леков” предоставя възможност за 1 стипендия в размер на 50% от таксата за обучение и 4 стипендии в размер на 25%, заедно с ежемесечен менторинг и подкрепа с насоки от Любомир Леков – основателят на “Инвестор.БГ”. Крайният срок за кандидатстване е 30 юни 2014.

Как разбрахте, че отново е време да инвестирате в своето образование?

За мен образованието не е просто някакъв период от живота на човека, който има свое начало и край. Старая се по различни начини постоянно да усвоявам нови знания и умения, както и да надграждам вече съществуващите. В процеса на работа, човек осъзнава кои са силните му страни и кои слабите. В този смисъл Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси беше точно това, което търсех.

Какво търси в образованието си човек, който вече има професионален опит?

След като осъзнах, че искам да се развивам в областта на туризма, си дадох сметка, че освен познанията в тази област, са ми необходими и други знания и умения, свързани с развитието на бизнес. Търсех нещо, което да е практически насочено, свързано с реалната бизнес среда, което да мога да приложа в работата си и което да ми помогне да изкристализирам идеите си и да ги реализирам по-успешно.

Как програмата, която учите в момента (иновации, предприемачество и финанси) добавя стойност към професионалното ви развитие?

Ако трябва да е конкретно – съвсем наскоро ми се наложи да направя един бизнес анализ, който изготвих, прилагайки част от методите и инструментите, които сме изучавали. Когато ми хрумне някоя идея, мога много по-лесно и бързо да я оценя и доразвия на момента, като използвам инструментите „Мандала на бизнес идеята” и „Канавата на бизнес модела”, и да проверя дали наистина има потенциал в идеята, къде са й силните страни и къде има слабости. Радвам се, че фасилитаторите ни помагат да развиваме, както логическото и аналитично мислене, така и креативното. За мен е много важно това, че работим по реални бизнес казуси, както и че имаме възможността да приложим наученото веднага, още докато сме в учебната зала и съответно да получим обратна връзка от фасилитаторите. Смятам, че именно това е подходът, благодарение на който новите знания и умения се усвояват по-бързо и лесно и се запомнят наистина.

Кое е най-ценното знание, което получихте от програмата до момента и как смятате да го използвате в бъдеще?

За мен най-ценното е начинът на мислене и споделеният опит. Смятам, че в основата на всички нови знания, умения и инструменти, които изучаваме, стои начинът на мислене, който се изгражда, умението, когато видиш даден бизнес, да можеш дори без лист и химикалка да си представиш бизнес модела му и това как работи. Да можеш, когато видиш финансовия отчет, той да ти даде отговори, а не да ти създава още повече въпроси. За мен това не е само знание, което си стои някъде в главата, а е “знанието в действие“, своево рода „начин на мислене“, ако мога така да го нарека.

Много оценявам и споделеният опит, както от страна на фасилитаторите и гост-лекторите, така и от страна на цялата група. За мен това е изключително ценно, защото всеки е с различни интереси, специализирал е в различна сфера и има различен опит, който споделя с останалите. По този начин всеки допринася за стойността, която се получава, не е като само да седиш и слушаш, а се създава една полезна и приятна за всички интерактивна среда.

Как ще използвам наученото в бъдеще? Към момента го прилагам в работата си, както и за да оценявам различните идеи, които ми хрумват. Сигурна съм, че в бъдеще ще ми помогне, както да бъда още по-успешна в това, което правя, така и да реализирам успешно идеите си.

Още по темата:

Мартина Божанска, студент в Магистърска програма по иновации, предприемачество и финанси: Успешно прилагам наученото в работата си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *