България е на 43-то място в света по конкурентоспособност на талантите

image_1234От общо 103 страни, България е класирана на 43-то място по конкурентоспособност в света според Индекса за глобална конкурентоспособност на талантите (Global Talent Competitiveness Index, GTCI). Той е разработен от бизнес училището INSEAD в партньорство с Human Capital Leadership Institute и консултантската компания Adecco.

Класацията измерва конкурентоспособността на страните на база качеството на талантите, които те могат да създадат и привлекат. Под таланти се има в предвид специалисти на международно ниво. Мястото на България е в горната половина на класацията. Пред нас са основно страни от Западна и Централна Европа, а зад нас се нареждат държави като Русия (51) и всички съседки – Македония (52), Гърция (56), Румъния (63), Турция (67), Сърбия (79).

България се справя най-зле с привличането на таланти, като по този индикатор страната е на 64-то място. Не е много обнадеждаващо класирането и при развитието на таланти, където позицията е 61-ва. Но при задържането им вече е получена по-добра оценка – 33-то място.

Най-доброто място за привличане, развитие и задържане на таланти в световен мащаб е Швейцария, следвана от Сингапур и Дания. Глобалният Топ 10 изглежда така: Швейцария, Сингапур, Дания, Швеция, Люксембург, Нидерландия, Великобритания, Финландия, САЩ и Исландия. Сред лидерите в класацията има доста общи черти като например дългосрочна ангажираност по отношение на качеството на образованието (Великобритания, Швейцария, Финландия, Швеция), история на имиграцията (САЩ, Австралия) и ясна стратегия за разрастване и привличане на най-добрите кадри (Сингапур).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *