Борис Колев, студент в програмата “Иновации, предприемачество и финанси”: Какво по-хубаво от това да работиш с успешни приятели?

001Борис Колев е изпълнителен директор на CSR Bulgaria – Българската мрежа за корпоративна социална отговорност. Той е сериен предприемач и започва своята кариера, създавайки първата си компания още на 18 години. В момента управлява група от компании в сферата на маркетинговите иновации и е едноличен собственик на JT International Group. През 2007-ма година световното бизнес издание “Business Week Worldwide” позиционира Борис на 2-ро място сред “Най-успешните млади предприемачи в Европа”. През 2011-година печели 2-ро място за наградата “Най-добър млад мениджър на България”. Борис започва висшето си образование в University of Portsmouth, UK, в специалност “Маркетинг и Мениджмънт”. Междувременно е бизнес консултант, ментор и гост лектор в български и чужди висши училища по теми като Предприемачество и Социален Бизнес. Сега е студент в магистърската програма по „Иновации, предприемачество и финанси”. В момента тече конкурс за 20% стипендия за учебнатата 2014/2015 година.

Как разбрахте, че отново е време да инвестирате в своето образование?

Аз съм на мнение, че човек се учи през целия си живот. При мен се случи така, че започнах първо от практичната страна на нещата. Но мисля, че когато практиката се съчетае с теорията, се получават най-добрите резултати. За това реших, че е време да доусъвършенствам и надградя своите знания. За мен, магистратурата бе най-логичната следваща стъпка в моето развитие. От момента, в който навърших 18 години, навлязох много рязко в сферата на предприемачество и развивайки своя бизнес достигнах до опита през много грешки и неуспехи. През цялото време усещах, че ми липсва теоретичната подготовка, но бизнесът не беше в такива размери, за да се усети сериозно. В момента мащабите толкова се увеличиха, че усещам нуждата и от доста сериозна подготовка, за да мога да приложа правилните управленчески методи и стратегия за развитие напред.

Какво търси в образованието си човек, който вече има професионален опит?

Както споменах, самоусъвършенстването е главната ми цел. То е водещото тъй като имам желанието да постигам нови по-мащабни резултати и постижения. Също така, имайки опита, систематизираната информация, която получаваш от университета, се усвоява по-качествено и приложимостта и в реалния живот, е по-голяма. Аз не съм мотивиран от дипломата и никога придобиването на документа не е стоял на дневен ред. Почти всеки път след часовете по иновации или финансови анализи, връщайки се в офиса моментално прилагам всичко което съм научил, първо за да изпитам модела и знанията, а и второ да видя веднага конкретно какви могат да са ми от полза.

Как програмата, която учите в момента (иновации, предприемачество и финанси) добавя стойност към професионалното ви развитие?

Програмата е много интересна и иновативна, подходяща за модерното общество на предприемачи и стартиращи бизнеси, в което живеем. Всъщност програмата е така структурирана, че всеки млад предприемач да тръгне по правилната, добре утъпкана пътека към това да направи проекта си успешен. Програмата е много добре последователно подредена и фактът, че обхваща уменията и знанията от самото формулиране на бизнес идеята, до реализирането, маркирането, финансовото планиране, управлението на растежа и дори изхода от бизнеса, е супер ценно. А дори и студентите да не са поели по пътя на собствения бизнес също им дава страхотен поглед отгоре на начина, по който функционира и би трябвало да се управляват иновативните компании с бъдеще.

Също така не трябва да изпускаме и страхотните приятелства, които успяхме да създадем между съучениците. Когато бях малък много ясно ми се е запечатало едно изказване на Fred Smith (основателя на FedEx), което чух на младежка конференция „Най-важното с което със сигурност ще си тръгнете от университета са вашите приятели. Един ден те ще са тези, с които ще правите бизнес….“ Наистина когато учиш подобна целенасочена магистратура рано или късно всички ще реализират знанията и уменията си и какво по-хубаво от това да работиш с други успешни приятели.

Кое е най-ценното знание, което получихте от програмата до момента и как смятате да го използвате в бъдеще?

Най-полезни ще са ми знанията по управленско финансово планиране и анализ на иновациите и инвестиционни проекти. Особено анализирането на иновациите е от особена важност в практиката ми, тъй като всичко около мен е свързано с ежедневно иновиране от продукти до процеси, всичко в моя бизнес е пряко свързано с иновациите. А един от големите ни проблеми е – в коя точно да се впуснем и в коя да инвестираме по-напред. В главата ми и на екипа постоянно се раждат нови идеи, а умението да анализираш и оцениш най-подходящата идея ти дава много сериозно предимство в развитието.

Лично за себе си считам, че курсовете, свързани с финанси, са също супер полезни в моята практиката, именно защото управленските финанси никога не са ми били силна страна. Досега просто принципът „важно е приходите да са повече от разходите” е съхранил бизнеса, който управлявам. Но с растежа и по-сериозните мащаби вече следенето, анализирането и планирането стават изключително важни. А пък всички бизнес и маркетингови канали за анализ и планиране вече отдавна съм ги приложил в повечето планове и проекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *