Александра Мирчева, младежки обучител: 9 Academy се превръща във ветропоказател на готовите да променят

Alexandra-Mircheva-9AАлександра Мирчева е студент в СУ “Св. Климент Охридски” и почитател на неформалните методи на обучение. Занимава се активно с доброволчество като младежки обучител в Националния младежки форум, Народно читалище „Бъдеще сега“ и във Фондация “Международна награда на херцога на Едунбург – България”. Пред образователния сайт Uchi.bg Александра разказа защо е избрала да бъде обучител и доброволец, както и с какво участието й във втория сезон на 9 Academy й помага в ежедневните й занимания.

Въпрос: Представи се – с какво се занимаваш, какви са интересите ти?

Отговор: Здравейте, (по)читатели на Uchi.bg! Вълнувам се, че именно тук и именно с вас мога да споделя повече за нещата, които правя и защо. Казвам се Александра Мирчева и съм участник във втория сезон на 9 Academy. Основно и приоритетно се „подвизавам“ като студент в специалност „Международни отношения“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Извън формалното образование съм страстен почитател на неформалните методи на обучение и всичко, което правя, рано или късно се асоциира с думата „учене“. Активно съм ангажирана с няколко организации и каузи в неправителствения сектор – Национален младежки форум, Народно читалище „Бъдеще сега“, „Международна награда на херцога на Единбург – България“. Интересите ми са свързани с обучения на млади хора, координация на проекти и екипи, младежки политики, комуникации и контент маркетинг. От скоро съм част от екипа и на интересния стартиращ проект Happy Escape за „бягство“ от еднообразното ежедневие чрез приключения сред природата. Накратко – обичам динамиката, многообразието на гледни точки и мнения, свежите идеи и смелите хора, а образованието е тема, която може да грабне вниманието ми за секунди!

Въпрос: Какво те привлече в 9 Academy?

Отговор: На първо място ме заинтригува самият формат на провеждане на една по-различна бизнес академия чрез създаване на позитивна среда за учене, свободно споделяне на знания, ресурси, опит не само от интересни лектори и утвърдени професионалисти, но и от самите участници, организатори и екип. Впоследствие 9 Academy се превърна в споделено преживяване и възможност да преоткриваш себе си като отключваш своя потенциал, докато хората около теб също преминават през интересни трансформации. Подкрепящата среда, споделените знания, идеи и опит и развитието чрез изграждането на общност от проактивни хора се превръщат във ветропоказател на готовите да променят. Няма как да останеш безучастен към тези процеси!

Въпрос: Как знанията от академията ти помагат в твоите ежедневни занимания?

Отговор: Академията ти дава много гледни точки. Аз съм на мнение, че за да се справяме с предизвикателствата на деня, на времето, в което живеем, трябва да използваме не само знанието, което имаме, но и да развиваме и разчупваме начина, по който мислим за нещата. Дори за най-обикновените неща. Благодарение на 9 Academy можеш да почерпиш не само знание, но и опит от доказали се специалисти в конкретни сфери. Също толкова ценно е и че започваш да мислиш за нещата извън рамки, да си по-смел и да откриваш нови възможности в това, което правиш. Един ден можеш да гледаш през очите на ландшафтен архитект, детски портретен фотограф, юрист, блогър, маркетинг специалист, дизайнер на инфографики, програмист, сериен предприемач и т.н. Това разнообразие на хора и гледни точки всъщност ми помага да творя много повече във всичко, което правя и в ежедневието си, за да превръщам дори обикновените възможности в една идея по-специални!

Въпрос: Защо избра да бъдеш обучител и доброволец?

Отговор: За мен да бъдеш доброволец е въпрос на избор да отдаваш от свободното си време, за да помагаш да се случи нещо, в което силно вярваш. В много от случаите съм се „влюбвала“ в идеи и каузи и с голямо удоволствие подкрепям тяхното развитие. Всъщност доброволчеството не просто помага на другите, но и дава възможност за твоето собствено личностно развитие, за създаване на мрежа от хора, която сама по себе си е среда за придобиване на нови знания, умения, обмен на идеи и мечти, както и подкрепа за тяхното реализиране.

Идеята да започна да се развивам като обучител беше естествено следствие от участието ми в младежкия сектор. Когато оцених колко много ми дава това участие, се породи желанието да вложа наученото в развитието на други млади хора, които да получат възможности, да провокират себе си, да излязат извън зоната си на комфорт и да учат чрез преживяване. За щастие открих и подходящата среда за развитие – Звеното от обучители към Национален младежки форум. Когато съм в ролята си на обучител, се чувствам истински щастлива, че мога да подпомагам други млади хора в тяхното развитие и да наблюдавам как променят нагласите и отношението си към своята роля в предизвикването на положителни промени. А удовлетворението, от това да видиш промяна дори в един човек, е огромно!

Въпрос: Отворени ли са младите българи към доброволчество?

Отговор: От личния си опит и наблюдения бих казала – да. Статистически изоставаме от много други държави като участие на гражданите в доброволчески дейности. В държави като Австрия и Финландия, например, доброволният труд се оценява на около 3-4 % от общия брутен вътрешен продукт на страните, което остойностено е равно на милиарди евро. За сметка на това най-активно с доброволчество в България се занимават млади хора между 16-24 годишна възраст, а в последните години тук се родиха и проекти като TimeHeroes, които допринасят доброволчеството да бъде атрактивно за по-голям брой хора, търсещи начини да бъдат полезни на обществото. Една много голяма стъпка за нашата държава е и проекта за Закон за доброволчеството, който след години усилен труд на експерти, неправителствен сектор и политическа воля, е на път да бъде приет. Това е явно доказателство, че сме достигнали до момента на осъзнаване на важността на доброволчеството за цялото общество. Доброволчество не е само физическо, но и интелектуално, така че в голяма степен много млади хора може би не се замислят, че често извършват именно такива доброволни дейности и те имат огромни ползи за общественото развитие.

Въпрос: Какво ще посъветваш младите хора, които търсят своята професионална реализация?

Отговор: Интересен въпрос, предвид факта, че самата аз все още съм в търсене на правилния отговор. Ще споделя своето мнение през две гледни точки – бизнес и образование. В 9 Academy се убедих колко важно е да опитваш, да улавяш възможностите и да не се страхуваш, че можеш да се провалиш, а да превърнеш „малките падания“ в процес на учене – „lean модел“, който помага на много стартиращи бизнеси. Колкото повече търсим и опитваме, толкова по-вероятно е да намерим своето място като професионалисти в дадена сфера. А за да разберем коя е тя, можем да погледнем и през призмата на образованието. В една любима моя книга – „Елементът“ на сър Кен Робинсън (може би ви е попадал и негов известен TED talk), е застъпена идеята, че „елементът“ е мястото, където природният талант се среща с личните ни страсти. Когато правим това, което истински обичаме и ни се отдава, то тогава ще се чувстваме най-щастливи и мотивирани да се развиваме, да създаваме и да бъдем новатори. Така че се надявам чрез търсене, (пре)откриване, смелост и любов към това, което правим, всеки да открие своя „елемент“!

Въпросите зададе: Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *